top of page

za 09 mrt

|

Kortrijk

Ontdek de Kortrijkse begijntjes en hun Begijnhof. Wandeling met gids.

Het Begijnhof is een door Unesco erkende erfgoedparel in het hart van de stad, een oase van rust en stilte. Maar die charme verbergt een rijke en woelige geschiedenis.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Ontdek de Kortrijkse begijntjes en hun Begijnhof. Wandeling met gids.
Ontdek de Kortrijkse begijntjes en hun Begijnhof. Wandeling met gids.

Tijd en locatie

09 mrt 2024, 14:00 – 16:00 CET

Kortrijk, Kortrijk, België

Over het evenement

Het ontstaan van de begijnenbeweging blijft vaag. Ze werd niet doelbewust gesticht, zoals de meeste kloosterorden. De begijnenbeweging is in de 12e eeuw gegroeid uit het elkaar vinden van religieus voelende vrouwen, die op een individuele manier hun godsdienst beleefden, zonder regel en met minder geloften. Uit de statuten blijkt dat begijnen geen nonnen waren. Ze legden slechts twee geloften af, die van kuisheid en gehoorzaamheid. Begijnen legden geen gelofte van armoede af. Ze behielden hun eigen inkomen en moesten in hun eigen onderhoud voorzien.

Het Begijnhof is een door Unesco erkende erfgoedparel in het hart van de stad, een oase van rust en stilte. Maar die charme verbergt een rijke en woelige geschiedenis. Vergeet het oubollig cliché over kromgebogen begijntjes met een zwart kleed en een witte kap.

Luister naar het verhaal over sterke vrouwen die al van in de middeleeuwen pioniers waren op velerlei vlakken, als een bedreiging werden aanzien door de toenmalige heersers en respect afdwongen bij het volk. Na de wandeling zal je nooit meer spreken over de begijntjes maar over de begijnen.

Wie wil kan in het Begijnhof ook terecht voor een koffie of een hapje in het authentieke ‘Huis van de Grootjuffrouw’.

 • Inbegrepen: gids, organisatie, btw,
 • Niet-inbegrepen: consumpties nadien 
 • Inschrijven en annuleren is mogelijk tem 3/3/2024. Na deze datum is annulering niet meer mogelijk en wordt de bijdrage niet terugbetaald. Het exacte adres wordt direct na de registratie verzonden in de bevestigingsmail. Gelieve je e-mail na registratie te controleren, ook in de spamfolder. Als je geen adresinformatie hebt ontvangen, stuur dan tijdig een e-mail naar iris@activecupids.be. Houd er rekening mee dat op zaterdag of zondag geen e-mails worden beantwoord.

Tickets

 • Kortrijk - vrouw

  € 16,53
  Btw: +€ 3,47 BTW
  Uitverkocht
 • Kortrijk - man

  € 16,53
  Btw: +€ 3,47 BTW
  Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

Deel dit evenement

bottom of page